Jak se stravovat a žít na podzim

29.10.2016 17:53

Příprava organismu na zimu.

Pokud si myslíte, že na zimu se připravuje pouze příroda – rostliny a zvířata – nebo pneumatiky plechových miláčků, je to velký omyl. I naše tělo si zaslouží zvýšenou pozornost. Mám tím na mysli nejen stravování, ale i pohyb, relaxaci, meditaci a spánek.

Co se týká stravování, sami cítíte, že se tělo v chladném období chová jinak než v létě a i Vaše chutě se trochu mění. Potraviny působí buď chladivě, syrově a „lehce“, nebo naopak mají zahřívací účinky. V období pozdního podzimu a nadcházející zimy se většina chutí obrací k teplému jídlu, pečenému, smaženému, jedním slovem těžšímu, k sezónní, pokud možno české zelenině a ovoci a k teplým nápojům. Současně bychom měli připravit tělo na plískanice posílením obranyschopnosti. Samozřejmě v případě, kdy se chceme cítit dobře, plní energie, bez únavy, prostě fit.

Není zas až tak důležití co jíme, ale důležitá je tepelná úprava jídla. Nejvhodnější je dušení, vaření v páře a pečení v troubě. Pokud už smažíte, tak na zdravém oleji nebo tuku, který se nepřepaluje a tím se nestává karcinogenní.

Základ jídelníčku by měly tvořit obiloviny. Jsou dobré ke snídani nebo jako příloha k obědu, v menším množství k večeři. Zkuste si uvařit ráno kaši z jáhel, quinoi, pohanky, rýže (tyto všechny jsou bez lepku), nebo z celozrnného bulguru a kuskusu. Kaše nemusíte vařit ve vodě nebo v živočišném mléce, ale využijte i rostlinné nápoje. Jejich sortiment je široky – např. špaldové, ovesné, quinoové, sójové, mandlové, lískooříškové, rýžové, kokosové a jejich vzájemné kombinace a příchutě. Obědová příloha může být z vařeného ovsa, ječmene, zavářka do polévky z amarantu. Vhodné jsou i těstoviny, pokud možno celozrnné nebo semolinové.

Ze zeleniny dávejte přednost teplé nebo kvašené (fermentované) úpravě. Vhodná je kořenová zelenina, jako je mrkev, celer, petržel, pastiňák, cuketa, česnek, kapusta, květák, cibule, pórek, dále dýně, červená řepa  - opět dušené nebo vařené v páře či grilované. Vynikající je kysané zelí, buď teplé nebo jako salát. Brambory zkuste občas nahradit batáty.

Z ovoce je vhodné avokádo, kokos, čerstvé fíky, hroznové víno, banán, mango nebo kompotované ovoce, které jste si zavařili sami, a to bez přidaného řepného cukruJ. Jablka a hrušky jsou dobré tepelně zpracované nebo grilované s medem.  

Nevyhýbejte se luštěninám, a to hlavně kvůli nadýmání a delší tepelné úpravě. Kromě červené čočky a fazolí adzuki nebo mungo je nutné všechny ostatní namočit, nejlépe přes noc. Před vařením je důkladně propláchněte a zvolna vařte s přidáním řasy nebo jiné čerstvé bylinky, např. tymiánu nebo koriandru. Můžete přidat i trochu anýzu nebo fenyklu. Vaří se zhruba 45 minut, dobu zkrátíte vařením v tlakovém hrnci. Luštěniny si můžete uvařit do zásoby, zamrazit a v případě potřeby použít, jsou bez ztráty jakýchkoliv nutričních hodnot.

Maso nemusíte mít denně, ale když už jej máte, tak kvalitní hovězí, ryby nebo kachnu. Vyhněte se tučnému masu a uzenému.

Imunitu, neboli obranyschopnost si zvýšíte potravinami bohatými na vitamín C, kam patří převážně šípky, citrony, černý rybíz, papája, ze zeleniny kysané zelí, kopr, brokolice.

Pokud si chcete udržet stávající váhu a ne nabírat podkožní tuky, nezapomeňte na vyvážený příjem a výdej energie. V zimě jsou trochu jiné podmínky pro sportování, ale určitě si naleznete sport, který lze provozovat i v tomto období. Může to být chůze venku, po schodech místo výtahu, návštěva bazénu, tenis, squash, spinning, fitnes, zumba, společenský tanec – každý si najde to, co ho zaujme a nikdy není pozdě začít i se zcela novou aktivitou.

 

Relaxovat znamená provozovat aktivitu, která nás baví a u které si odpočineme. Někdo rád uklízí, někdo si čte, luští křížovky, maluje, hraje společenské hry, plete nebo háčkuje, pracuje na zahradě – i v zimě je tam co dělat. Po těchto aktivitách budete mít radost ze života, ale i chuť dělat to, co zrovna nemáte rádi, ale musíte.

Meditovat znamená alespoň na 15 minut si sednout do klidu, kde Vás nebude nikdo rušit, zavřít oči a poslouchat buď ticho, nebo příjemnou, tichou hudbu. Při tomto odpočinku si odlehčí mozek a tím mu nesmírně pomůžete v jeho další práci.

Spánek je dost často opomíjený. Na jeho úkor se věnujeme ostatním aktivitám nebo povinnostem. Málo kdo ví, že během spánku pracují orgány, které se chystají na další den prožitý s námi. Ale zároveň dochází díky růstovému hormonu ke spalování tuků a posilování svalové hmoty. Optimální délka spánku je 6 – 8 hodin, ve vyvětrané místnosti, chladné kolem 18 – ti stupňů, zatemněné , bez televize, mobilu a dalších světýlek.

 

NEZAPOMEŇTE: ABYSTE SE MOHLI STARAT O JINÉ, MUSÍTE SE STARAT I O SEBE!

 

Více zajímavostí, rad, nápadů, receptů a pomoci s jídelníčkem Vám nabídneme v obchodě Vitalina v Hradci Králové, kde si můžete nakoupit i vhodné potraviny. Těsíme se na Vás.

Ing. Zdenka Nováková, certifikovaný poradce pro výživu