Jarní klíčení

19.03.2017 17:01

Klíčky ke zdraví

Klíčky jsou ideální jarní potravinou, která zajistí vysoký zdroj vitamínů, než dozraje první čerstvá domácí zelenina. Základem jsou kvalitní, neloupaná a nepůlená semena luštěnin nebo zrna obilovin, nejlépe v BIO kvalitě a studená, kvalitní voda.

Proč konzumovat klíčky?:

-         zvýšíte celkovou odolnost organismu

-         upravíte tělesnou váhu

-         ochráníte buňky a tkáně před působením volných radikálů

-         snížíte hladinu cholesterolu a tlak krve

-         předejdete řadě cévních a nádorových onemocnění

-         lépe se vypořádáte se stresovými situacemi a vyčerpáním

-         a dosáhnete spousty dalších příznivých účinků ...

Klíčky jsou vhodné nejen pro vyznavače zdravé výživy, ale také pro:

-         REDUKČNÍ DIETY

-         OMLAZUJÍCÍ KÚRY

-         VEGETARIÁNY A VITARIÁNY

-         TĚHOTNÉ A STARŠÍ ŽENY

-         DĚTI

-         SENIORY

-         SPORTOVCE

-         DOMÁCÍ MAZLÍČKY

-         ZLEPŠENÍ SEXUALITY

-         PODPŮRNOU LÉČBU RAKOVINY

-         PRO DOBRÝ POCIT, že pro sebe něco uděláte

 

 

A jak která semínka klíčí?

LUŠTĚNINY

HRÁCH - pučálka

Hrách namočíme na 12 hodin, poté vysypejte do klíčící misky a zalijte vodou tak, aby byly kuličky ponořené maximálně do poloviny. V teple naklíčí do dvou až třech dnů. Žlutý hrách klíčí pomaleji než zelený a má výraznější chuť.

Nutriční složení:

-          Živiny: 25% bílkovin, všech 8 esenciálních aminokyselin

-          Vitaminy a antioxidanty: A, B1, B2, B6, C

-          Minerály a stopové prvky: vápník, fosfor, hořčík, měď, mangan, zinek, železo, síru, sodík

-          Enzymy

-          Vláknina

Během klíčení se aktivuje řada enzymů a škrob se mění na stravitelnější cukry.

 

STAROČESKÁ PUČÁLKA

Budete potřebovat: 250 g klíčků hrachu, olej, pepř, himalájská sůl. Můžete i nasladko, např. se skořicí.                                          

Klíčky hrachu krátce opražíte a okořeníte.

Podávejte jako přílohu nebo chuťovku.

SALÁT Z PUČÁLKY

Budete potřebovat: 400g naklíčeného hrachu, 1 červenou cibuli, 2 lžíce sádla nebo másla Ghí (zdravější varianta).

Postup: Na pánvi rozpalte sádlo nebo máslo Ghí a orestujte na něm na klínky nakrájenu cibuli. Přidejte naklíčený hrách a opékejte 5 – 10 minut. Hrachem moc nemíchejte, jen zlehka protřásejte. Osolte, opepřete a ještě teplé podávejte.

 

CIZRNA

Cizrna pochází ze Středního východu, ke je stále používána jako hlavní potravina.  Ve starém Řecku byla považována za silné afrodiziakum. V ajurvédě se doporučuje jako prostředek k léčbě rakoviny. Cizrnu namočte na 12 hodin, poté klíčí 2 – 3 dny.

 

Nutriční hodnoty:

-          Živiny: 17 - 25% bílkovin, velký podíl aminokyselin (zejm. lyzin a threonin), 5 - 12% tuků, 55 - 62% sacharidů

-          Vitaminy a antioxidanty: A, B, C, D

-          Minerály a stopové prvky: vápník, hořčík, draslík, železo, fosfor, zinek, mangan

-          Vláknina

Během klíčení dochází k několikerému zvýšení vitaminu A a C.

 

POLÉVKA Z KLÍČKŮ CIZRNY

Budete potřebovat: 400 g naklíčené cizrny, asi 400 ml vody, 2 uvařené rozmixované brambory, 1 lžíci sezamového nebo dýňového oleje, sůl, pepř

Přísady postupně rozmixujete, podle potřeby naředíte vodou a krátce povaříte. Podávat ji můžete teplou i studenou.

 

MUNGO

Fazole mungo po mnoho staletí konzumují na Dalekém východě. Výhonky mají menší energetickou hodnotu než semena. Jsou vhodnou součástí redukčních diet. Výhonky se použily úspěšně i při léčbě alkoholismu. Mungo mají nasládlou svěží chuť, hodí se do pomazánky z čerstvého sýra i do asijských specialit.

 

Nutriční hodnoty:

-          Živiny: 24% bílkovin, 46,5% sacharidů, 1,1% tuků

-          Vitaminy a antioxidanty: A, B1, B2, B12, C, E

-          Minerály a stopové prvky: železo, draslík, fosfor, vápník, hořčík

Klíčky propláchněte a namáčejte 12 hodin (nejlépe přes noc). Poté je nechte klíčit  v misce,  alespoň 2x denně vodou proplachujte. Za 2 - 3 dny vám mungo krásně naklíčí. Po naklíčení je propláchněte a konzumujte. Jsou vhodné do salátu, na chléb s máslem, se sýrem, k vajíčkům…

 

KARBANÁTKY  Z VÝHONKŮ MUNGO

Budete potřebovat: 100 g slunečnicových klíčků nebo semínka, 250 g klíčků mungo, 50 g celozrnné mouky, majoránku, pepř, olej na smažení

Postup: Klíčky slunečnice a munga krátce podusíte ve vodě, potom tyčovým mixérem rozmělníme,  přimícháme mouku, koření a sůl. Vypracujeme těsto, vytvarujeme šišky, které obalíme ve vločkách nebo strouhance a osmažíme.

                                                 

 

ČOČKA

 

Čočka pochází ze střední Asie. Pro pěstování klíčků používejte jen neloupanou čočku. Známé jsou zábaly proti zánětům, které se připravují z vařené čočkové kaše.

Nutriční hodnoty:

-          Živiny: 24% bílkovin, 56% sacharidů, 1,4% tuků

-          Vitaminy a antioxidanty: A, B1, B2, B6, niacin, B12, C, E

-          Minerály a stopové prvky: železo, zinek, mangan, hořčík, vápník, sodík, měď, fosfor, draslík

 

Čočku namáčejte 12 hodin a vyklíčí za 3 – 5 dní.

 

SALÁT Z KLÍČKŮ ČOČKY S JABLKY

 

Budete potřebovat: 400 g naklíčené čočky,   1/2 nastrouhaného celeru , 2 jablka na plátky, šťáva z 1/2 citronu , 200 g naklíčené řeřichy

Postup: klíčky čočky smícháme s nastrouhaným celerem a ochutíme citronovou šťávou. Doplníme plátky jablek a na miskách jednotlivé porce ozdobíme výhonky řeřichy.

                                                           

JARNÍ SALÁT

Budete potřebovat: 100 g polníčku, 2 ks mrkve, 1 hrst klíčků červené čočky, 1 hrst klíčků červené ředkvičky, 5 lžic olivového oleje, 2 lžíce medu, 2 lžíce citronové šťávy, sůl.

Postup: Opraný polníček vložíme do mísy, přidáme klíčky a na nudličky nakrájenou mrkev a promícháme. V menší misce prošleháme citronovou šťávu s medem a pomalu zašleháváme olej. Osolíme podle chuti. Těsně před podáváním zálivku promícháme se salátem.

 

PŠENICE

Pšenice patří mezi obilovinami na první místo, protože zabezpečuje výživu převážné části lidstva.

Nutriční hodnoty:

-          Živiny: klíčky pšenice obsahují proteiny – 28%, 8% tuků a sacharidy

-          Vitaminy a antioxidanty: B1, B2, B6, niacin, kyselina pantotenová, C, E

-          Minerály a stopové prvky: hořčík, fosfor, draslík, sodík, síra, chlor, železo, kobalt, zinek, jód, vápník, mangan, měď

-          Chlorofyl: 70% v osení

-          Enzymy

-          Vláknina

 

Semínka přeberte a namočte je na 24 hodin. 2x denně je propláchněte, aby nezačala kvasit. Neměla by být na přímém slunci a vysoké teplotě. Poté je propláchněte a vložte do misky. Vrstva by neměla být větší než max. 2 cm, aby nezačala plesnivět.  Nemusíte mít strach, že uschnou, jsou dost namočená a uvnitř semínka již klíčí nový život. 2x denně je proplachujte pod cedníkem proudem čisté vody. Nechte je okapat a vložte je zpět do misky. Za 3 dny by měla vyklíčit.

O naklíčenou pšenici se v podstatě nemusíte nijak zvlášť starat. Když ji uložíte do ledničky do vzdušné nádoby, vydrží vám až týden. Její kořínky časem vytvoří hotové „vlasy“ a je pravda, že nejjemnější chuť mají v prvních dnech po naklíčení. Tehdy je i největší její výživová hodnota. Naklíčená pšenice je pro lidský organismus lépe stravitelná. Škroby se tu mění na jednoduché cukry (proto je příjemně sladká), tuky na jednoduché mastné kyseliny a bílkoviny se štěpí na aminokyseliny. Také se mění obsah lepku, který tělo lépe snáší. Ovšem pozor, pro osoby s nesnášenlivostí lepku je i toto množství nevhodné.

 

ŽITO A OVES klíčí stejným způsobem, akorát jim to trvá o pár dní déle.

 

KELTÝŠ

Je to tradiční postní jídlo v Maďarsku a na Slovensku. Je sladké i bez cukru díky naklíčené pšenici. Můžete přidat ořechy, rozinky, kokos nebo nastrouhané jablko.

Budete potřebovat na 4 zapékací misky: 200 g naklíčené pšenice, 400 g pšeničné špaldové mouky hladké, 1 hrst pekanových ořechů, trochu ořechů na ozdobu, 1 lžíci pšeničného sirupu a lžíci třtinového cukru.

Postup: Naklíčenou pšenici zalijte asi 400 ml vody a nechte asi 1 hodinu odležet. Pak ji rozmixujte a získáte bílou tekutinu podobnou mléku. Přeceďte ji přes jemné sítko a slupky vyhoďte. Do tekutiny metličkou přimíchejte mouku, vznikne řidší těsto jako na palačinky. Vmíchejte do něj nasekané ořechy, nalijte do misek a pečte na 150 st. asi 20 minut. V polovině pečení posypte cukrem, trochou sirupu a posypte nasekanými ořechy a dopečte.  Hotové keltýše mají křupavou krustu pod ní jsou však měkké a vláčné. Jezte je vychlazené, během chladnutí také ztuhnou.

     

SLUNEČNICE

Slunečnicový olej se v lidové medicíně používá jako posilující prostředek organismu a jako prevence chorob. Britští výzkumníci prokázali pozitivní účinky kyseliny linolenové ve slunečnici proti roztroušené skleróze. Tato složka působí také příznivě při léčbě chorob krevního oběhu, protože rozpouští cholesterol. Pro zvýšený obsah železa se slunečnicové semínko osvědčilo proti chudokrevnosti.

Pro klíčení se používá loupané semínko potravinářské slunečnice.

Nutriční hodnoty:

 

-          Živiny: 28% bílkovin se všemi esenciálními amynokyselinami, 24 - 40% oleje (podle druhu - potravinářská méně, olejné více), nenasycené kyseliny, zejm. kyselina lynolenová a lecitin 

-          Vitaminy a antioxidanty: B1, B2, B6, B12, D, K, E

-          Minerály a stopové prvky: fosfor, chlor, kobalt, mangan, hořčík, jód, vápník, fluor, draslík, zinek, železo, měď

-          Slunečnice je významná rovněž obsahem cholinu, betainu, tříslovin a éterických olejů

 

Slunečnici namočte na 8 hodin, poté klíčí 1 – 3 dny.

 

 

SEZAM

Naklíčený sezam nemá klíček, resp. NEPATRNÝ, podobně jako mandle. Velmi brzy hořkne.

K naklíčení jsou vhodná neloupaná semínka. 100 g sezamového semínka obsahuje 1025 mg vápníku, v 500 ml mléka je pouze 500 mg vápníku. Pro vysoký obsah vápníku jsou klíčky vhodné pro přípravu mléka.

Sezam upravuje trávení. Příznivě ovlivňuje nervovou soustavu. Olej ze sezamu prospívá vlasům a pokožce.

 

Nutriční hodnoty:

-          Živiny: 20-30% bílkovin, 50-60% oleje obsahujícího 90% nenasycených mastných kyselin s vysokým obsahem lecitinu, 7% sacharidů, vláknina.

-          Vitaminy a antioxidanty: B1, B2, niacin, C, mnoho vit. E

-          Minerály a stopové prvky: fosfor, železo, hořčík, kyselina křemičitá, uhličitan draselný a vápník

Vytváří slizovité látky.

SEZAMOVÝ MLÉČNÝ KOKTEJL

Budete potřebovat: 1 šálek sezamových klíčků (starých 1 den), 4 šálky pramenité vody, 1 banán javorový sirup

 

Postup: Klíčky mixujte 3 minuty s vodou při vysokých otáčkách. Zceďte a tekutinu nalijte zpátky do mixéru. Přidejte banán s javorovým sirupem a mixujte 2 minuty při středních otáčkách.

 Podávejte chlazené

 

 

DÝNĚ

Naklíčená dýně ve skutečnosti nemá mít klíček. To už je velmi hořká. Semínko namočte na 12 hodin, a co nejdříve – do druhé dne snězte.

 

Rod tykev pochází z amerického kontinentu. Zahrnuje 90 druhů a 750 poddruhů. Ještě dnes je tykev považována za známku plodnosti a zdraví. Ke klíčení používejte tykev olejnou bez slupek. Semena nemají klíčit déle než 2 dny, aby nezhořkla.

 

Nutriční hodnoty:

-          Živiny: 32 - 38% bílkovin, 45 - 50% tuků s velkým podílem nenasycených mastných kyselin

-          Vitaminy a antioxidanty: A, B, E

-          Minerály a stopové prvky: fosfor, hořčík, zinek, železo

-          Enzymy

 

 

VOJTĚŠKA (ALFA-ALFA)

 

Příznivé účinky vojtěškových výhonků na regeneraci organismu se připisují vysokému obsahu chlorofylu, minerálních látek, vitaminů a bílkovin. Vojtěška obsahuje všech 8 esenciálních aminokyselin. Mají také významný čistící efekt. Tiší bolesti při revma, zmírňuje otoky.  Konzumace výhonků podporuje látkovou výměnu. Přispívá k léčbě kožních onemocnění, zejm. akné. Jedna miska vojtěškových výhonků odpovídá obsahem vitaminu C šesti miskám pomerančové šťávy. Vojtěška se namáčí asi 4 - 6 hodin a klíčí 4 - 6 dní.

Využívá se naklíčená. Chuťově je jemnější než řeřicha. Pomáhá proti překyselení organismu jako prevence nebo zmírnění nemocí spojených s překyselením. Dodává množství energie – vhodná pro děti, sportovce, pracující osoby.

Účinky: detoxikační, antiseptický, pomáhá na alergie, bolesti hlavy, revmatické potíže, vyrážky, zlepšuje trávení, proti nechutenství, nadýmání, zmírňuje záněty, posiluje imunitu, stabilizuje hladinu cukru v krvi.

Klíčení: trvá asi 7 dní, poté by se klíčky neměly tepelně upravovat a do 3 dnů zkonzumovat. Naklíčená semínka uchováváme v lednici.

Použití: do salátů – zakápnout olejem pro uvolnění vitamínu  A, D,E,K, do polévek, obloha k jakémukoliv jídlu.

Výživové hodnoty:  ve 100 g : 96 KJ, 4 g bílkovin, 2,1g  Sacharidů, 0,7 g tuků, 1,9 g vlákniny

 

Nutriční hodnoty  a jejich změny v průběhu klíčení:

-          Živiny: 40% bílkovin, všech 8 esenciálních aminokyselin, malý podíl tuků

-          Vitaminy a antioxidanty: A, B1, B2, B12, niacin, C, D, E, K, P

-          Minerály a stopové prvky: vápník, fosfor, železo, hliník, síru, křemík, hořčík, sodík, kobalt

-          Enzymy

-          Chlorofyl

 

 

ASIJSKÁ PÁNEV

 

Budete potřebovat na 4 porce: 2 kusy kuřecích prsou, ½ hlávky brokolice, 2 ks mrkve, ½ pórku, 200 g rýže, 4 stroužky česneku, 4 cm čerstvého zázvoru, 4 lžíce oleje, 3 lžíce sójové omáčky, 2 hrsti klíčků vojtěšky, sůl.

Postup: dejte vařit rýži, kuřecí prsa mezitím nakrájejte na nudličky, osolte a odložte. Brokolici rozeberte na růžičky, česnek nasekejte nahrubo, zázvor najemno nastrouhejte. Mrkev a pórek nakrájejte na nudličky. V menším hrnci přiveďte k varu osolenou vodu, vhoďte do ní růžičky brokolice a vařte max. 3 minuty. V pánvi rozpalte olej, orestujte kuřecí maso. Přidejte česnek a zázvor a restujte, aby se rozvoněl. Směs zalijte sójovou omáčkou Shoyu, přidejte polovinu klíčků, uvařenou rýži a promíchejte. Podávejte posypané zbylými klíčky.

 

POHANKA

Pohanka patří mezi pseudoobiloviny. Z jejích květů se získává tmavý med. Pohanka se řadí k dietním potravinám. Je vhodná pro bezlepkovou dietu. Pacientům s citlivým trávením prospívá podíl slizu v pohance.

Používá se rovněž při problémech oběhového systému, diabetu, léčbě omrzlin a nemocech z ozáření. K pěstování klíčků používejte loupanou pohanku (kroupy).

Pohanku stačí namočit na 20 minut a klíčí 1 – 2 dny.

 

Nutriční hodnoty:

 

-          Živiny: 70% sacharidů, 12% bílkovin, 3% tuků, vysoký podíl lyzinu (esenciální aminokyselina), rutin

-          Vitaminy a antioxidanty: B1, B2, niacin, E

-          Minerály a stopové prvky: fosfor, draslík, vápník, měď, hořčík, železo, fluor

-          Organické kyseliny: citronová, jablečná, šťavelová

-          Enzymy

POHANKOVÉ POMAZÁNKY- různé příchutě

 

Budete potřebovat: 100 g klíčků pohanky, dýňová nebo slunečnicová semena, bylinky: bazalka, kopr, pažitka, petržel, špenát (podle chuti), sůl, koření: pepř, kayenský pepř, estragon, kari, kumín – římský kmín, kurkuma (podle chuti), česnek, olivový olej, citronová šťáva, aby směs nezhnědla.

Postup: klíčky pohanky umixujte s dýňovým semínkem, přidejte bylinky a koření dle chuti, olivový olej a citronovou šťávu.

 

                                     

 

 

RADY A DOPORUČENÍ

JAK JE KONZUMOVAT?

Nutno zopakovat, že největší účinky mají klíčky syrové, protože většina obsahových látek je thermolabilní.

KOLIK KLÍČKŮ?

"Hrstka klíčků denně pokryje denní potřebu vitamínů". Hrstku odhadujeme na 50 g denně. Řiďte se pravidlem "nic se nemá přehánět". Zbytečně si vztah ke klíčkům nekažte tím, že se jich přejíte. Smyslem je jejich pravidelná konzumace jako u běžné syrové zeleniny a ovoce, abyste se těšili z jejich účinků.

KLÍČKY A DĚTI

Klíčky zařazujte na dětský jídelníček postupně, nejdříve však od 2. roku života dítěte. Je dobré mít po ruce mísu ovoce a zeleniny. Pozor na nadměrný přísun vlákniny. Přemíra může vyvolat trávicí problémy a živiny by se nestačily vstřebat. Je nutné respektovat doporučenou denní dávku. Vždy je lepší poradit se s odborníkem, nejlépe na progresivní celostní medicínu.

 

KLÍČKY A NADÝMÁNÍ

Nebojte se plynatosti. Plynatost mají na svědomí oligosacharidy. S dobou namáčení se plynatost snižuje. Zatímco jednodenní klíčky ještě oligosacharidy obsahují, čtyřdenní klíčky (kdy jsou zralé ke konzumaci) jich obsahují již velmi malé množství. Současně platí, že čím více luštěnin jíte, tím méně plynatostí trpíte.