KONOPNÉ SEMÍNKO

12.12.2013 10:56

KONOPNÉ SEMÍNKO

Jedná se o semínka Konopí setého, Cannabis sativa L, které je potravinářsky schváleno a neobsahuje látku THC.

Konopné semínko je dokonalou potravinou a se svojí výživovou hodnotou je na tom lépe něž nejlepší maso.

Obsahují dokonalý poměr Omega 6 a Omega 3 mastných kyselin. Dále obsahují kyselinu gama linolenovou a olejovou, které mají silné protizánětlivé účinky, takže jsou vhodné i jako pomoc při chronických onemocnění. Obsahují dalších 20 aminokyselin, z toho 8 jich je esenciálních, což znamená, že si je lidské tělo v běžných podmínkách neumí vytvořit.

V semínkách jsou ve velkém množství obsaženy vitamíny A, B, B1, B2, B3, B6, (vitaminy řady B jsou důležitá fro správné fungování nervové soustavy, odstraňují únavu a regenerují tkáně)C, E a F a jsou také bohatá na minerály, zejména pak na: železo, vápník, draslík, fosfor, zinek, jód, chrom.

Konopné semínko je také vhodné pro aktivní sportovce, nejen že obsahuje velké množství bílkoviny, která je důležitá pro růst svalů, tak obsahuje tak již zmíněný hořčík, který omezuje svalové křeče.

 

Smoothie

Smoothie jsou velmi oblíbené nápoje. Jejich příprava je naprosto variabilní. V podstatě můžete použít to, co máte zrovna doma nebo to, co Vám právě roste na zahradě. Pokud budete dělat smoothie z neloupaných konopných semínek, dejte je nejméně na 24h namočit. Ideálně do té doby, než některá prasknou a objeví se klíčky. Vodu, ve které je máte namočené nezapomeňte alespoň 2x vyměnit. Dále můžete přidat semínka chia, kustovnici čínskou, sušené ovoce, které dodá sladkou chuť, listovou zeleninu (čím tmavší tím lepší), mango, jablka, hrušky, kopřivu..opravdu vše, co Vás napadne. Smoothie můžete naředit buďto vodou nebo mlékem ze sladkých mandlí, ovesným mlékem, rýžovým, atp..