Máslo GHÍ

17.04.2014 22:56

Ghí je přepuštěné (přečištěné), neboli klarifikované máslo vyrobené z kravského mléka. Připravuje se pomalým převařováním klasického másla, v tomto procesu se odstraňuje voda a další přímesi, takže zbyde jen čistý tuk, který má žlutou barvu a velmi silnou máslovou chuť. Ghí má vyšší bod zápalnosti, a tak se při vaření nepřepaluje, je proto vhodný i na smažení a pečení, nestává se karcinogenní při teplotě nad 180 st. Díky úpravě se také může skladovat mimo lednici, ve tmě při teplotě 0–20 stupňů Celsia - nežlukne

Jak Ghí pomáhá?

Ghí má svoji tisíciletou tradici a původ ve východních kulturách. Podle indické Ajurvédy má omlazujicí a regenerační účinky, zkrátka je zdraví prospěšné, což se dá říct o málokterém tuku. Jaké jsou největší výhody přepuštěného másla Ghí?

  • Napomáhá trávení – vyvažuje nadbytek kyselin a udržuje prostředí žaludku.
  • Posiluje látkovou výměnu a detoxikuje organismus tím, že v těle váže jedy, které jsou rozpustné v tucích a odvádí je z těla ven.
  • Je to lapač volných radikálů, ochraňuje buňky – Ghí obsahuje kyselinu máselnou,  mastnou kyselinu s antivirovými a protirakovinnými vlastnostmi. Dále vitamíny A, E, niacin a minerály – draslík, sodík, vápník, hořčík, fosfor, železo.Jako vyčištěné máslo je ghí složené téměř jen z nasycených tuků. Studie  prokázala mechanismus, kterým ghí redukuje plazmu LDL cholesterol. Protože má víc stabilní nasycené vazby (postrádá dvojné vazby, jež jsou snadno poškoditelné působením tepla), pravděpodobnost tvoření nebezpečných volných radikálů při vaření je minimální. Jeho krátké řetězce mastných kyselin jsou tělem také velmi lehce zpracovatelné. Navíc se v těle stává ghí přirozeným lapačem volných radikálů, a tak ochraňuje buňky. Moderní věda říká, že ghí skrývá fenolické antioxidanty. Mnozí věří, že to zvyšuje léčivou kvalitu jídla.
  • Snižuje hladinu cholesterolu.
  • Dobře promašťuje pokožku. Můžete ho používat na masáže, suché ruce, nebo jen jako prevenci ochrany kůže zejména v zimě.
  • Je výborné k pečení, smažení, dušení zeleniny a tepelné úpravě různých druhů potravin. Má jemnou oříškovou chuť a jídla jsou po něm daleko chutnější než po úpravě na jiných tucích a olejích. Smažená jídla budou mít krásně křupavou kůrku.
  • Neobsahuje laktózu, je přirozeně bezlepkové a vhodné i pro ty, kteří mají problémy s tolerancí mléčné bílkoviny.
  • Dříve se používalo při pečení koláčů, rohlíků. Z úsporných důvodů se v pekárnách již nepoužívá - stejně jako spousta zdravých věcí - ale při domácím pečení oceníte jeho vynikající vlastnosti, které dají Vašim jídlům zcela novou chuť.
  • Vyrábí se z čerstvého českého másla, z mléka od krav pěstovaných ve výběhu.