Ochutnávka olivového oleje - čtvrtek 23.2.2017

22.02.2017 12:02

Ve čtvrtek můžete v našem obchodě ochutnat olivový španělský olej ze soukromé farmy.

Kvalita těchto extra panenských olivových olejů je zaručena certifikátem DOP Les Garrigues (chráněným označením původu), který potvrzuje a zaručuje kvalitu našich olivových olejů kategorie superior. S cílem nabídnout ten nejlepší olivový olej, takzvané tekuté zlato, je kladen maximální důraz na péči o staleté olivovníky a šetrný způsob sklízení oliv. Požívají se pouze olivy Arbequina. Olivové sady jsou v místě, kde půda z vyhaslých sopek obsahuje obrovské minerální bohatství, které nemůže žádná chemie nahradit. 

Nezáleží ani tak na množství tuků, které člověk zkonzumuje, jako na jejich kvalitě. Jenže pozor – i u olivových olejů jde příznivá cena často na vrub kvality. Který je ten nejlepší?

Hlavní roli v kvalitě olejů hrají jednoduché nenasycené mastné kyseliny olivového oleje. Ty spíše snižují obsah škodlivého LDL-cholesterolu a obsahují zároveň „dobrý“ HDL-cholesterol, který předchází vzniku arteriosklerózy. Účinnou látkou v olivách, která chrání srdce, má být oleuropein.

Olivový olej je nejlepší stolní tuk, protože se získává prostým lisováním oliv – bez chemických nebo jiných přísad. Každý jiný olej získávaný ze semen se naproti tomu musí extrahovat, např. přidáním propanu nebo butanu. Skutečnost, že tento produkt olivovníku obsahuje mnoho jednoduchých nenasycených mastných kyselin, je důležitá i při pečení a vaření: vydrží vysoké teploty, aniž by se zničila struktura těchto mastných kyselin.

Olivový olej je tak lehce stravitelný, že se v regionech okolo Středozemního moře míchá dokonce do kojenecké výživy. Není divu: kyselina olejová je obsažena již v mateřském mléce a má zvláštní význam pro vývoj nervového systému malých dětí.

 

Panenské oleje

- jsou lisované z celých plodů téměř zastudena a jsou vhodné pro studenou i teplou kuchyni, důležité je však nepřesáhnout maximální teplotu pro jeho ohřívání, kterou je 210 °C

Extra panenský olej (Extra virgin) – nejkvalitnější olivový olej s volnou kyselostí méně než 0,8 g na 100 g, získaný přímo z plodů olivovníku. Vyrábí se pouze mechanickým postupem a vyznačuje se výraznou olivovou chutí a vůní. Nejvyšší kvalitu mají oleje lisované bez pecek.

Panenský olej (Virgin) – olivový olej s volnou kyselostí méně než 2,0 g na 100 g, získává se také přímo z plodů olivovníku a opět pouze mechanickými postupy.

Obyčejný panenský olej – olivový olej s volnou kyselostí méně než 3,3 g na 100 g.

 

Rafinované oleje

- jsou lisovány za vysokých teplot a pod tlakem, čímž se snižuje jejich kvalita a nutriční hodnota. Vylisovaný produkt bývá následně chemicky upraven a je vhodný spíše na smažení.

Rafinovaný olej – olej získaný rafinováním panenského olivového oleje s volnou kyselostí méně než 0,5 g na 100 g.

Rafinovaný olej z pokrutin – olej získaný rafinováním surového olivového oleje z pokrutin s volnou kyselostí méně než 0,5 g na 100 g. Pokrutina je odpad z prvotního lisování oliv.

 

Směsi

Olivový olej – olej získaný smícháním rafinovaného olivového oleje a panenského olivového oleje, s volnou kyselostí méně než 1,5 g na 100 g.

Olej z pokrutin – olej získaný smícháním rafinovaného olivového oleje z pokrutin a panenského olivového oleje, s obsahem volných kyselin méně než 1,5 g na 100 g.

 

Účinky olivového oleje

-          působí preventivně před kardiovaskulárním a nádorovým onemocněním

-          má výrazné antioxidační účinky

-          obsahuje vitamíny A, D, K, E a napomáhá některým dalším vitamínům rozpustným v tucích v jejich vstřebávání do organismu

-          snižuje hladinu cholesterolu

-          působí proti zácpě a nadýmání

-          má detoxikační účinky

-          podporuje metabolismus tuků a napomáhá trávení, je vhodným doplňkem stravy při redukční dietě

-          podporuje vstřebávání vápníku

-          podporuje funkci žlučníku

-          zpomaluje stárnutí orgánů

 

Kyselost (acidivita) a další ukazatele kvality olivových olejů

OLIVOVÝ OLEJ A JEHO KVALITA

KYSELOST (ACIDIVITA)

Kyselost (acidivita) je důležitý ukazatel kvality extra panenských olivových olejů. Uvádí se v procentech a vyjadřuje maximální podíl volných mastných kyselin v olivovém oleji.

Extra panenský olivový olej musí mít kyselost (acidivitu) od 0,8-0,3%. Ve výjmečných i 0,2-0,1%. Zjednodušeně řečeno nižší hodnota znamená vyšší kvalitu.

Ukazatel kyselosti (acidivity) má vypovídající hodnotu pouze u nerafinovaného olivového oleje (při rafinaci totiž dochází k chemickému snížení kyselosti).

Doporučujeme tento ukazatel při výběru olivového oleje sledovat.

Z informace o acidivitě můžete dost přesně odhadnout kvalitu olivového oleje a nekoupíte tedy nekvalitní olivový olej.

Kyselost (acidivita) olivového oleje totiž znamená kvalitu plodů a bezchybnost zpracování. Pokud jsou při sklizni olivy porušeny, dochází v nich k chemické reakci, při které vznikají volné mastné kyseliny. Jde o stejný proces, ke kterému dochází také při přezrávání oliv (z přezrálých oliv výrobci vylisují více oleje). Tento nežádoucí proces způsobuje i dlouhodobé skladování oliv.

Zjednodušeně lze říci, že olivové oleje s vyšší acidivitou mohou být vyrobeny z nahnilých či jinak nekvalitních oliv.

Z výše uvedeného důvodu je důležité, aby olivový olej byl vyráběn s mimořádnou pečlivostí a pozorností. Jenom tak je možné vyrobit kvalitní olivový olej. Nejlepší olivové oleje v naší nabídce mají hodnotu kyselosti (acidivity) 0,3 %, jsou to vysoce kvalitní oleje.

 

ČLENĚNÍ OLIVOVÝCH OLEJŮ DLE HODNOTY KYSELOSTI (ACIDIVITY)

Extra panenský (Extra Virgin) olivový olej je lisován za studena. Je vyroben ze šťávy z oliv získané pouze mechanickými postupy bez přidaných chemických látek. Kyselost (acidivita) u extra panenských olivových olejů nesmí přesáhnout hodnotu 0,8 %.

Kvalitní extra panenské olivové oleje dosahují hodnot kyselosti 0,3 – 0,5 %.