Vánoční recepty - tradiční ale zdravější cukroví

11.12.2016 18:57

Vánoční cukroví, tradičně, chutně, zdravě

Pracičky

-          12 dkg celozrnné mouky

-           3 dkg sójové mouky hladké

-          5 dkg vlašských ořechů

-          2 lžíce rozinek

-          2 lžíce sušeného sladovitu

-           1 lžička skořice

-           3 mleté hřebíčky

-          na špičku nože citronové kůry

-           ½ lžičky sody 7 lžiček bílého jogurtu

-          30 ml olivového oleje

Z ingrediencí vypracujeme těsto, natlačíme do formiček a  pečeme do  růžova. Vyklápíme je hned po vytažení z trouby.

Mrkvová srdíčka

-          200 g celozrnné pšeničné mouky

-          200 g jemně nastrouhané syrové mrkve

-          80 g másla

-          30 g přírodního třtinového cukru nebo Xylovitu

-           ½ prášku do pečiva bez fosfátů

Vypracované těsto rozválíme, vykrajujeme srdíčka, která pak upečeme do růžova. Na závěr je potřeme meruňkovou marmeládou bez cukru  (zn. StDalfour) a posypeme sezamovým semínkem.

Rozinková srdce

-          30 g celozrnné mouky

-           80 g rozinek 

-          70 g ořechů 

-          50 ml citronové šťávy

-           1 vaječný bílek

-           1 vaječný žloutek na potření

Rozmixujeme rozinky s ořechy, přidáme mouku, bílek a citronovou šťávu. Těsto hněteme do té doby, než se bude lepit k míse. Poté ho překryjeme potravinářskou fólií a necháme v ledničce do dalšího dne. Těsto vyválíme a vykrajujeme z něj srdíčka či jiné tvary dle naší fantazie. Hotové potřeme rozšlehaným žloutkem. Cukroví pečeme při teplotě 180°C po dobu asi 10 minut. Hotová rozinková srdíčka můžeme ozdobit polevou z hořké čokolády, lehce pocukrovat nebo je nemusíme vůbec zdobit.

Kokosovo - ovesné  placičky    

-          100 g ovesných vloček

-          100 g strouhaného kokosu

-          na drobné kousky nakrájené jablko

-          50 g směsi slunečnicových a dýňových semínek

-          1 vejce

-          3 bílky (sníh)

-          1 lžička skořice

-          2 lžíce řepkového oleje

-          1 lžička vanilkového cukru

Vypracované těsto rozválíme, vykrajujeme srdíčka, která pak upečeme do růžova. Na závěr je potřeme meruňkovou (nebo jinou podle vlastní chutě) marmeládou bez cukru (zn. StDalfour) a posypeme sezamovým semínkem.

Jablečné kuličky s mandlemi  - nepečené

-          250 g loupaných jablek

-           250 g přírodního třtinového cukru nebo Xylovitu

-          100 g loupaných mandlí

-          1 citron a trochu vody

Z cukru a vody uvaříme hustý sirup, přidáme nadrobno nakrájená nebo nastrouhaná jablka a ještě chvíli povaříme. Pak přidáme polovinu oloupaných a nakrájených mandlí, citrónovou šťávu, trochu nastrouhané citrónové kůry a  dovaříme na  hustou kaši. Z dobře vychladlé směsi tvoříme malé kuličky. Nakonec je obalíme v druhé polovině nasekaných mandlí a ukládáme do košíčků.

Meruňkové placičky

-          200 g sušených meruněk

-          150 g loupaných mandlí nebo vlašských ořechů

-           2 lžíce ovesných vloček 

-          lžička slunečnicových semínek,

-          lžičku máku, sezamových semínek

-          trocha skořice a hřebíčku nebo perníkového koření

-           80 g medu

-          ¼ mléka – např. mandlového

-          60 g másla

-          40 g celozrnné mouky

Smícháme mléko, máslo, med a mouku, směs přivedeme v hrnci k varu a přidáme nakrájené meruňky, ořechy, koření a semínka. Za stálého míchání povaříme 5 minut. Plech vyložíme pečícím papírem. Na plech nanášíme vytvořené menší placičky a pečeme cca 15 minut při 170°C. Po upečení meruňkové placičky z plechu sejmeme a necháme chladnout na rovném podkladě.

Vánočka ze špaldy

-           500g celozrnné špaldové mouky jemně mleté

-           150 g třtinového cukru  nebo Xylovitu

-          100 g másla

-           250 ml mléka – nemusí být živočišné, vhodné je sójové nebo ovesné

-          1 vejce 

-          1 žloutek 

-          20 g droždí 

-          Mák, oříšky nebo mandle na posypání

-          Sůl

-          Citronová kůra z BIO citronu

Do skleněné mísy nasypeme mouku, přidáme máslo pokojové teploty, citronovou kůru, vejce, vykynutý kvásek a sůl (kvásek připravíme z droždí, z trochu cukru a vlažného mléka, necháme půl hodiny odstát). Dobře prohněteme a hotové těsto necháme v teple vykynout asi 1,5 – 2 hodiny. Těsto rozdělíme na 9 částí – upleteme copy ze 4 pramínků, ze tří a ze dvou, položíme na sebe, upevníme špejlemi a necháme ještě půl hodiny pod utěrkou kynout na plechu. Vánočku potřeme žloutkem, posypeme mákem nebo ořechy a  pečeme v předehřáté troubě na cca 180 stupňů.

Rohlíčky s javorovým sirupem

-          200g celozrnné špaldové BIO mouky 

-          100g mletých ořechů 

-          100g mletých slunečnicových semínek

-           50g karobového prášku

-           125g másla 

-          200g javorového sirupu

Smícháme mouku, ořechy, semínka, karob, tuk a utřeme se sirupem. Vytvarujeme rohlíčky a pečeme při 160 stupních. Můžeme je ještě teplé obalit v mletých oříškách nebo sušeném rýžovém či kokosovém nápoji.

 

Sušené švestky v karobové čokoládě  - nepečené  

-           1 balíček sušených vypeckovaných švestek

-          oloupané mandle

-           karobová čokoláda (pecičky) na namáčení

-          kokos na obalení

Karobové pecičky rozpusťte ve vodní lázni (můžete přidat trochu másla). Švestky napařte v páře (otevřou se a lépe se s nimi pracuje). Do každé švestky vložte oloupanou mandli, napíchněte na párátko a namočte v karobové čokoládě a obalte v kokosu. Nechte na podložce uschnout.

 

Těsto na korpusy košíčků nebo ořechů

-          1,5 šálku mletých ovesných vloček

-          1,5 šálku rýžové mouky

-           1,2 šálku mletých ořechů

-           ½ šálku másla

-           ¼ šálku vody

-           javorový sirup podle chuti

-          špetka mořské soli

Utřete máslo, vodu, javorový sirup a pak opatrně přimíchejte ostatní ingredience. Těsto zpracovávejte šetrně. Těsto vtlačte do formiček a pečte při 170˚C.

Krém pro naplnění po vychladnutí:

-          2 sáčky vanilkového pudinku 

-          300 ml ovesného nebo jiného alternativního mléka

-           trocha třtinového cukru nebo sirupu

-          50g másla

Z mléka, cukru a pudinku uvařte hustou kaši. Pak míchejte až do zchladnutí, aby se nevytvořil škraloup a zašlehejte máslo. Můžete ochutit kakaovým práškem bez cukru nebo karobem.

Celozrnné perníčky

-           250g celozrnné hladké špaldové mouky

-          250g žitné mouky

-          250g medu

-          250g másla

-           2 vejce

-          50g kakaa

-          1 sáček perníkové prášku do pečiva bez fosfátů 

-          mleté koření do perníku – skořice, hřebíček, pepř, nové koření

Máslo nechejte rozpustit v hrnci, přisypejte mleté perníkové koření a chvilku prohřívejte, aby se uvolnila chuť koření. Poté přidejte med a kakao a nechejte vychladnout (ale ne ztuhnout). Poté přimíchejte vejce, kypřící prášek a mouku. Těsto nechejte odpočinout v chladu do druhého dne a pak vykrajujte a pečte perníčky. Můžete je zdobit podle fantazie citronovou polevou. Upečené perníky jsou měkké hned. Na polevu budete potřebovat bílek z jednoho vajíčka, 100 g cukru moučka a lžičku citronové šťávy. Vše důkladně vymícháte a zdobíte.

 



 

Datlové pusinky    

-          60g sušených datlí

-          50g mletých vlašských ořechů

-          50g hrubě sekaných mandlí

-          2 bílky 

-          1 lžička nastrouhané kůry z citronu  bez chemického ošetření

-          2 lžičky kávy

Datle nakrájejte na  menší kousky, promíchejte s  mandlemi a  ořechy a vmíchejte do sněhu ušlehaného z bílků. Do  hmoty přidejte nastrouhanou kůru z  citronu a  kávu. Lžičkou vykrajujte na  plech pusinky a  pečte při 150˚C do světle hněda.

Ovesné sušenky  s marmeládou

-          400 g mletých ovesných vloček

-          50 g třtinového cukru

-          1 vanilkový cukr

-          1 vejce

-          4 lžíce medu 

-          1,5 dcl teplého mléka čerstvého nebo  alternativního, výborné je ovesné

-           100 g rozinek

-          100 g ořechů nebo mandlí 

-          rybízová marmeláda na ozdobu (nejlépe  marmeláda bez přidaného cukru St. Dalfour nebo domácí)

Do mísy nasypejte ovesné vločky, zalijte teplým mlékem s medem a cukrem. Nechejte asi 10 minut namočené, až se mléko vsákne, potom přidejte vejce, rozinky, ořechy a promíchejte. Ze směsi rukou vytvořte hrudky (kolečka o průměru asi 6 cm) a pokládejte na plech. Doprostřed každé kolečka udělejte opačným koncem vařečky důlek, který naplníte marmeládou. Sušenky pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 – 25 minut.

Kuličky z mandlí a jablek  - nepečené

-          250g loupaných jablek

-          250gr přírodního třtinového cukru

-          100g loupaných mandlí

-          1 citron

-           trocha vody

Z cukru a vody uvařte hustý sirup, přidejte na hrubo nastrouhaná jablka a ještě chvíli provařte. Pak přidejte polovinu oloupaných a nakrájených mandlí, citronovou šťávu a trochu citronové kůry a dovařte na hustou kaši. Z vychladlé směsi vytvořte kuličky, obalte v druhé polovině nasekaných mandlí a uložte do papírových košíčků.

 

Úlečky   

-           90 g přesátých na jemno strouhaných vlašských ořechů

-           60 g sušeného ovesného nápoje

-          40 g javorového sirupu 

-          3 kapky aromatického citronového oleje pro vnitřní použití

-          instantní rýžová mouka na obalení

Strouhané vlašské oříšky smícháme se sušeným ovesným nápojem. Kompaktní a  tvárnou hmotu získáme po vmíchání javorového sirupu. Přivoníme aromatickým citrónovým nebo mandlovým olejem a těsto dobře propracujeme. Těstíčko vyválíme ve váleček, nakrájíme kousky, které obalíme v instantní rýžové mouce a vtiskneme je do  formičky. Prstem vykroužíme uvnitř v těstě prostor, který pak po vysušení úlečkových korpusů vyplníme marmeládou bez cukru. Plnění a lepení s podkladovým lineckým kolečkem, piškotem nebo celozrnnou sušenkou provedeme až po ztuhnutí úlečků, nejlépe za dva dny.

Medvědí tlapky s karobem

-          160 g jemné celozrnné pšeničné špaldové mouky

-          100 g mletých vlašských ořechů

-          1 rovná lžička mleté skořice BIO

-           ½ lžičky mletého hřebíčku

-           ½ lžičky mletého nového koření

-          Koření můžete nahradit perníkovým kořením

-          15 g karobu (svatojánský chléb)

-          40 g sušeného ovesného nápoje

-          40 g medu

-          1 vejce

-          50 g panenského slunečnicového oleje

-           4–5 kapek aromatického citronového nebo mandlového oleje pro vnitřní použití

-          vanilkový cukr na obalení

-          rostlinný tuk na vymaštění formiček

Všechny sypké ingredience dobře v míse promícháme včetně koření, potom přidáme tekuté složky. Nakonec těsto přivoníme aromatickým olejem. V míse těsto vařečkou zčásti uhněteme a pak vyklopíme na  vál, kde ho rukama propracujeme. Těsto můžeme nechat odpočinout. Do  vymaštěných formiček vtiskujeme kousky těsta a dáme péci na 15-18 minut do trouby vyhřáté na 170°C. Vyklepneme ještě horké z formiček.

 

 

 

 

Linecké pečivo

-          200 g hladké celozrnné pšeničné mouky špaldové BIO

-          140 g másla

-          2 žloutky

-          20 g sušeného ovesného nápoje

-          40 g glukopuru

Všechny suroviny zpracujeme v těsto, které necháme v chladnu asi půl hodiny odpočinout. Pak těsto vyválíme a vypichujeme kytičky, hvězdičky či srdíčka apod. Stejné množství tvarů i s otvorem. Pečeme v mírné troubě při 160 – 180°C a asi 2x 10 minut. Druhých 10 minut musíme hlídat, aby moc neztmavly. Slepujeme marmeládou bez cukru, např. značka St. Dalfour.

Sezamové kuličky s medem  - nepečené

-          100 g sezamových semínek

-          35 g medu 

-          10 g javorového sirupu (nemusí být, máme-li med řídký) 

-          oloupané mandle do kuliček

-           20 g sušeného ovesného nápoje  (pro bezlepkovou dietu raději ne)

-           2 kapky aromatického citronového nebo mandlového oleje pro vnitřní použití 

-          trochu mletého kokosu na obalení

Sezamová semínka namixujeme v mlýnku na kávu na jemno, přidáme med a pokud je tuhý, tak i trochu javorového sirupu. Vše zakápneme aromatickým olejem a na zahuštění přisypeme lžičku sušeného ovesného nápoje. Malou vařečkou promícháme a následně rukama vytvoříme těstíčko. Vyválíme váleček, který nakrájíme na malé kousky. Do každého zabalíme spařenou a oloupanou mandli obalíme v kokosu.

Vanilkové rohlíčky bez cukru   

-          120 g jemné celozrnné pšeničné mouky špaldové BIO 

-          90 g másla

-          50 g strouhaných lískových oříšků 

-          30 g sušeného nápoje

-          1 žloutek 

-          3 kapky aromatického citronového nebo mandlového oleje pro vnitřní použití 

-          1 sáček vanilkového cukru a 3 lžíce glukopuru

Všechny suroviny kromě vanilkového cukru zpracujeme na vále v těsto a necháme v chladu odpočinout minimálně hodinu. Z těsta tvarujeme rohlíčky, které pečeme na plechu na papíře v mírné troubě (200 °C) 10–15 minut. Upečené rohlíčky hned nesundáváme z plechu, protože jsou křehké (díky absenci cukru, který těsto spojuje). Po vytažení z trouby je nahoře cukrujeme namixovaným vanilkovým cukrem s glukopurem ještě za tepla na plechu, aby se fruktóza přilepila a po zchladnutí, až ztuhnou a lze s nimi lépe manipulovat, je otiskneme v cukru i zespodu.

Mandlovo-kaštanová srdíčka 

-          100 g oloupaných mandlí nebo mandlové mouky

-          80 g kaštanové mouky

-          1 rovná lžička mleté skořice

-          ½ lžičky mletého fenyklu

-          1 lžíce vody (slouží k naředění javorového sirupu)

-          25 g panenského slunečnicového oleje

-          50 g javorového nebo obilného sirupu na spojení těsta

-          marmeláda bez cukru

-          hořká čokoláda „Vivani“ na polití srdíček

Sladká srdíčka  jsou plná výživných dobrot a nedají vám mnoho práce. Upečená jsou raz dva. Mohou je i děti s bezlepkovou dietou a alergické na laktózu.

Nejdříve si připravíme mandle. Spaříme je a oloupeme den dopředu a necháme proschnout. Půjdou nám lépe strouhat nebo mixovat.

Z uschlých mandlí si namixujeme mandlovou mouku (kterou lze i koupit) a vsypeme ji do mísy. Přidáme kaštanovou  mouku a veškeré voňavé koření a směs promícháme. Přilijeme panenský slunečnicový olej, hned na to javorový sirup a lžíci vody. Vodu přimíchejte hned, později se „vytlačuje“ z těsta a to se lepí a hůře zpracovává.

Ještě v míse spojíme a rukou vypracujeme tvárné těsto, které na vále rozválíme na cca 3 mm placku. Vypichujeme srdíčka a klademe je na plech vyložený papírem na pečení.  Plech vkládáme do trouby vyhřáté na 175 – 180°C a pečeme jen krátce. Bude stačit dle teploty v troubě 8 – 10 minut. Upečená srdíčka necháme vychladnout a následně je slepíme nějakou marmeládou bez cukru. Nejlepší je i pikantní rybízová nebo z lesních plodin.

Nyní si vše připravíme k polévání srdíček. Spojená srdíčka naklademe těsně vedle sebe na podnos nebo na desku potaženou alobalem. Na vodní lázni rozpustíme čokoládovou polevu. Srdíčka poléváme čokoládou pomocí lžičky dle libosti, ale hezky vypadají pocákaná ve dvou kolmých směrech „cik cak“. Po polití je důležité srdíčka od sebe oddálit, protože po zaschnutí čokolády bychom polevu při oddělování odlamovali. Necháme dobře uschnout, nejlépe v chladu lednice. Některá srdíčka můžeme namočit i celá a ještě zdobit nahoře třeba mandlemi nebo oříšky. Hotová srdíčka uchováváme do doby podávání nejlépe v chladu v uzavřené krabici.  

 

 

 

 

 

Karobové lístečky

-          50 g hladké kukuřičné mouky

-          25 g sušeného sojového nápoje s vanilkovou příchutí + 20 ml vody

-          60 g strouhaných vlašských ořechů

-          10 g karobu (svatojánský chléb) místo kakaa

-          40 g medu

-          30 g kvalitního panenského oleje (slunečnicový, sezamový, ořechový)

-          20 g fruktózy (ovocný cukr)

-          1 rovná lžička mleté skořice

-          ¼ lžičky kardamomu

-          3 kapky citrónového nebo mandlového aromatického oleje

-          vyloupané mandle nebo i ořechy na ozdobu

 

Suché suroviny odvážíme a smícháme v míse. Pak přidáme další ingredience, které nám vše spojí a zpracujeme, nejdříve v misce a pak na vále rukama vše v tvárné těsto. Z těsta vytvoříme váleček, který nakrájíme na stejné, asi tak centimetrové dílky.

Nakrájené kousky již v rukou nijak nemačkáme, jenom každý ukrojený dílek položíme naležato a dvěma prsty zmáčkneme do špičky do tvaru lístečku a nahoru vtiskneme mandli, buďto celou nebo postačí i půlka…

Okraje těsta u každého kousku trošku přehrneme přes mandli, aby nám po upečení z lístečku nevypadla.

Je ale možné vše i dodatečně napravit a „přilepit“ ji nazpět marmeládou bez cukru nebo trošku medem…:-)

Lístečky klademe na plech na pečící papír a pečeme je v mírné troubě při teplotě 180°C 20–25 minut. Hlídáme a kontrolujeme upečení rozlomením a prohlédnutím či ochutnáním jednoho kousku. Tím že jsou tmavé, svádí to k připečení.

Upečené lístečky po vychladnutí sundáme opatrně z plechu a klademe na podnos. Pro ty, co mají raději sladší cukroví, je můžeme pro vánoční příležitost lehce pocukrovat namixovanou fruktózou, která je v tomto případě určitě vhodnější než bílý rafinovaný cukr. Budou pak jako zasněžené :-). Karob je výrazně méně sladký a tučný než kakao, proto můžete trochu přisladit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sušenky z kaštanové mouky   

 

-          60 g kaštanové mouky

-          200 g hladké špaldové nebo pšeničné mouky

-          50 g sušeného rýžového nápoje „Zajíc“ + 100 ml vody nebo přímo 150 ml tekutého rýžového nápoje

-          50 g práškového sladidla „Sladovit“

-          40 g panenského slunečnicového oleje

-          5 kapek pomerančového aromatického oleje 

40 g hořké čokolády na vaření BIO (posekat nožem na drobné kousky)

-          1–2 g práškového anýzu

-          trochu špaldové mouky na vál (cca 20 g)

Mouky smícháme v míse společně se suchými složkami, včetně na drobno posekané čokolády, práškového sladidla „Sladovit“ a koření a přilijeme rozpuštěný rýžový mléčný nápoj a panenský slunečnicový olej.

Pak ještě přikápneme pro vůni pomerančový aromatický olej, máme-li ho, a vařečkou vypracujeme těsto a vyklopíme ho na vál. Stěrkou mísu vytřeme, bylo by škoda každé trošky těsta, které obsahuje docela drahé suroviny.

Na vále těsto lehce poprášíme moukou a také ho v ní obalíme a rozválíme z něj placku o síle tak 3 mm.

Tvořítkem vykrájíme tvary, které přeneseme na plech vyložený papírem na pečení.

Sušenky pečeme v mírně předehřáté troubě. Teplotu při vkládání máme asi 170°C a pak ji zmírníme, i když vložením studeného plechu teplota sama lehce poklesne. Celkově pečeme cca 40–45 minut při teplotě 150°C a méně, určitě ne více, byly by odspodu tmavé. Doopravdy spíš sušíme. Zkoušíme na jednom kousku odlomením, jak se propékají.

Sušenky jsou bez jakéhokoliv kypřidla, více nenaskočí, a budou pak po vychladnutí pěkně křupavé.

 

Kaštan jedlý je cenným zdrojem kvalitních polysacharidů, sacharidů, bílkovin, oleje a vitamínů skupiny B, vitaminu C a K. Obsahují i stopové prvky, hlavně železo, hořčík a fosfor.

 

 

 

 

 

 

Kokosky z rýžové kaše   

-          160 g rýžové krupice

-          50 g rýžového nápoje „Zajíc“ + 500 ml vody nebo cca 500 ml tekutého rýžového nápoje

-          100 g mletého kokosu

-          2 kapky aromatického oleje

-          2 bílky

-          2 rovné malé odměrky  Stevie nebo 60 g fruktózy nebo březového cukru Xylovit

-          špetka mořské soli do bílků

Základem těchto kokosek je uvařená kaše z rýžové krupice. Rýžovou krupici rozmícháme ve studené vodě a dáme ji vařit. Míchat musíme raději stále, jinak u dna začne kaše vlivem tepla houstnout a pak se nám již mohou tvořit žmolky.

Při ohřevu současně rozpustíme v rýžové kaši sušený rýžový nápoj. Za varu a míchání kaši provaříme asi 4–5 minut. Při použití tekutého rýžového nápoje vaříme krupici přímo v tomto nápoji .

Teplou kaši osladíme dle vlastní volby buď bylinkou stévií nebo fruktózou či xylovitem. Zvolíme variantu, kterou chceme připravit. Oslazením přípravkem stévie si kokosky zachovají tvar a zůstanou pěkně nadýchané. Budou křehké, méně sladké a také zůstanou světlé. Při oslazení fruktózou dojde k částečnému poklesu těsta při pečení. Kokosky budou méně nafouklé a více tmavší obsahem ovocného cukru. Ale chuťově jsou dobré, i když mají trochu „mechovou“ strukturu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Celozrnné perníčky bez másla

-          75 g celozrnné špaldové jemné mouky BIO + 10 g na vyvalování

-          25 g žitné celozrnné jemné mouky

-          60 g vlašských ořechů

-          70 g tekutého medu (např. akátového)

-          Lžička jedné sody

-          1 žloutek + 1 polévková lžíce bílku

-          1 lžíce kvalitního panenského oleje

-          1 lžíce perníkového koření (hotové, bez kypřícího prášku), nebo směs mletého koření (skořice, koriandr, hřebíček, badyán, anýz, fenykl)

-          5 kapek pomerančového aromatického oleje 

-          10 g suš. sojového nápoje s příchutí vanilky (nemusí být, lze nahradit moukou)

-          rozšlehané vejce na potření

-           

Všechnu mouku si nejdříve přesejeme na vál, přidáme mleté ořechy, jedlou sodu a odvážený med, žloutek a část bílku, koření a olej.

Olej používám nejraději panenský, třeba řepkový, sezamový nebo slunečnicový.

Těsto začneme zpracovávat nejdříve nožem. Jestliže se lepí, poprášíme je sušeným sojovým nápojem nebo popř. zapracujeme ještě asi tak 10–15 g mouky, ale jenom tolik, aby těsto bylo tvárné. Hodně záleží na suchosti mouky.

Těsto nedáváme do chladu, ale můžeme je hned vyválet asi na tloušťku 3 mm a vypichovat tvary. Perníčky potíráme rozšlehaným vejcem a zdobíme mandlemi nebo oříšky. Pečeme při 200 °C nejdříve tak 6–7 minut a pak troubu úplně zmírníme a za hlídání dopečeme ještě 3–5 minut.

Upečené perníčky můžeme ještě slepovat marmeládou bez cukru. Vypadají velice efektně. Kdo chce, může je také po upečení polévat hořkou čokoládou. Zdobit se dají všelijak. Před pečením, po potření vajíčkem, je také můžeme sypat sezamovým semínkem, sekanými mandlemi nebo oříšky.

Všechny varianty budou chutné. Výborné jsou podávané s ajurvédskou kávou.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vanilkové proteinové rohlíčky 

Budete potřebovat:

špaldová mouka hladká               100g

ovesná mouka hladká                    50g

mleté vlašské ořechy                     50g

měkký kokosový olej                    90g

vanilkový proteinový prášek       30g

kokosový cukr                                2 PL

bourbon vanilka                             1 ČL

mletá skořice                                  ¼ ČL   

žloutek                                             1 ks

 

Postup:

Troubu předehřejte na 180 stupňů a plech vyložte papírem na pečení. Všechny suroviny zpracujte v misce na tuhé a nelepivé těsto. Z těsta vyválejte váleček, nakrájejte na kousky a tvarujte rohlíčky, které pokládejte na plech. Pečte 10 – 15 minut.  Ihned po upečení je obalte v proteinovém prášku a nechte odpočívat ještě na plechu, dokud nevychladnou. Pozor, jsou velmi křehké! Rohlíčky skladujte v tmavé uzavřené nádobě v chladnu a vyndejte jen množství, které sníte. Jinak zvlhnou.