Zdravé těstoviny

24.10.2016 19:58

V tomto podzimním období je vhodné zařadit do jídelníčku alespoň dvě teplá jídla denně. Milujete těstoviny a bojíte se, abyste zbytečně nenabírali tuky? Máme pro Vás chutné a zdravé řešení.

Čím nahradit těstoviny z bílé mouky?

Trend ve zdravém jídelníčku radí omezit výrobky z bílé pšeničné mouky. Pokud milujete těstoviny, není se čeho bát, i špagety nebo vřetena lze nahradit něčím, na čem si pochutnáte a pomůžete svému zdraví.

1)      Celozrnné těstoviny – na trhu seženete těstoviny ze semoliny – tvrdé pšenice nebo z celozrnné, špaldové mouky. Na výběr máte ale i těstoviny z ostatních obilovin, např. žitné, ječné, amarantové, pohankové, cizrnové, konopné atd. Některé z nich jsou navíc obohacené spirulinou, špenátem, rajčaty, konopím nebo mořskou řasou, a to bez klasické „vůně“ řasy. Jsou vhodné k obědu nebo před sportem, v rozumném množství si je můžete dát i k večeři jako menší přílohu.

2)      Těstoviny z luštěnin – novinka na trhu, která rozšiřuje sortiment o proteinové těstoviny vyrobené ze zelené sóji nebo z černých fazolí. Obsahují vysoké procento bílkoviny (pouze sója nebo fazole), mají nízký GLYX a neobsahují lepek ani laktózu. Jsou vhodné po sportu ale i nízkoenergetická příloha k večeři.

3)      Těstoviny Konjak nebo též zeleninové – vyrábějí se z rostliny Konjak, která je v botanice zařazena mezi zeleninu, proto zeleninové. Tato rostlina, nazývaná rovněž zmijovec indický, roste převážně v Japonsku, Číně nebo Jižní Koreji. Hlíza připomíná bramboru. Po její sklizni se usuší, umele a z mouky se vyrábějí těstoviny nebo škrob či kuličky plné vlákniny. Těstoviny jsou bez lepku, mají nulovou kalorickou hodnotu, neobsahují žádné tuky, cukry ani bílkoviny, ale pouze vlákninu. Jsou vhodné na večeři nebo při redukci váhy.

4)      Šmakoun štíhlé nudle - těstoviny plné živočišných bílkovin – se vyrábějí z vaječného bílku. Neobsahují téměř žádný cukr a tuk, pouze kvalitní živočišné bílkoviny. Jsou tepelně upravené, proto se nemusí vařit. Jsou vhodné na večeři i po sportu a navíc jsou bezlepkové.

Recept na domácí těstoviny

Budete potřebovat: 200g špaldové nebo semolinové mouky, 200g cizrnové mouky, 2 vejce, 1 dcl vody, 2 lžíce oleje a špetku soli. Vypracujte těsto a bochánek nechte 30 – 60 minut odpočívat pod vlhkou utěrkou. Těsto poté rozválejte na co nejtenčí placku, nakrájejte na oblíbenou velikost – vlasové nudle, široké nudle, fleky,…vložte do vroucí vody a vařte asi 3 minuty.

Všechny uvedené těstoviny i suroviny na výrobu vlastních těstovin můžete zakoupit v obchodě Vitalina nebo v E-shopu.